Masz pytania? Pisz na biuro@brownhouseandtea.pl

Nastrój się na wiosnę

Na początku lutego, wraz z Michałem i naszą córką Mią, zaczęliśmy przygotowywać nasze organizmy do przesilenia wiosennego. Spróbowaliśmy takiej praktyki po raz pierwszy w zeszłym roku podczas przesilenia jesiennego. Codziennie piliśmy, odpowiednie na te porę, herbaty i napary- bardzo regularnie, już od polowy sierpnia. Patrząc lata wstecz i na nasz wiek dzisiaj (średnia 35) zaczęliśmy zauważać, że łatwiej chorujemy i…

Tajemnica parzenia herbaty. Prosto i szybko.

Czarna herbata to z pewnością najpopularniejsza odmiana. Każdy ją zna, każdy ją pije i chyba każdy ją lubi. A jeśli nie lubi, to znaczy, że nie próbował jeszcze dobrej😊 Czarna, to tak naprawdę czerwona! Prawda czy fałsz? Jeśli sięgniemy do źródła, czyli do rdzennej chińskiej terminologii, dowiemy się, że czarna herbata wcale nie powinna być czarna czy brązowa. Prawdziwa, dobrej…

Nastrój się na wiosnę

Na początku lutego, wraz z Michałem i naszą córką Mią, zaczęliśmy przygotowywać nasze organizmy do przesilenia wiosennego. Spróbowaliśmy takiej praktyki po raz pierwszy w zeszłym roku podczas przesilenia jesiennego. Codziennie piliśmy, odpowiednie na te porę, herbaty i napary- bardzo regularnie, już od polowy sierpnia. Patrząc lata wstecz i na nasz wiek dzisiaj (średnia 35) zaczęliśmy zauważać, że łatwiej chorujemy i…

Herbaciany strażnik organizmu. Polifenole w herbacie.

Często zdarza mi się wywołać zdziwienie na twarzach ludzi, gdy w potoku moich słów, padnie stwierdzenie, że wszystkie rodzaje herbaty pochodzą z tej samej rośliny. Jeśli i Ciebie to zaskoczyło, to nie nie miej do siebie pretensji, wręcz przeciwnie! Fajnie, że szukasz nowych informacji na tematy, niby oczywiste, z życia codziennego, a jednak zaskakujące. Roślina Camelia sinesis, czyli herbata to…

Historia zielonej herbaty

Drodzy Miłośnicy Herbaty, Kiedy myślimy o Japonii, prawdopodobnie jedno z pierwszych skojarzeń jakie przychodzi nam do głowy to herbata, prawda? Oczywiście Japonia jest przede wszystkim królestwem herbaty zielonej. Owszem, Japończycy cenią także inne rodzaje herbaty na przykład herbatę czarną, a także kawę ale o tym opowiem przy innej okazji. Dziś pierwsza odsłona  o herbacie zielonej, która jest dla Japończyków tak…

Droga do długowieczności – ANTYOKSYDANTY.

Czy wiecie co mam na myśli, pisząc, że herbata to napój zdrowotny? Czasami mam wrażenie, że nadużywam tego stwierdzenia, aczkolwiek wydaje mi się, że o dobrych rzeczach powinno się głośnio i często mówić. Do ponownego poruszenia tego tematu, zainspirował mnie pewny live z IG na profilu @jaknieumrzec, dziewczyny intensywnie poruszyły temat antyoksydantów i ich  pozytywnego wpływu na cały nasz organizm.…

Herbata zero waste – co to takiego?

Coraz więcej osób sięga po produkty spożywcze kierując się ekologią. Na tej fali zyskują m.in. herbaty organiczne, a więc takie, które pochodzą z ekologicznych upraw. Pamiętajmy jednak, że uprawa to tylko jeden z przystanków na drodze, jaką przebywa herbata w swojej długiej podróży. Pozostałe to: (zazwyczaj) przemysłową produkcję, transport, konsumpcja, a na samym końcu – wysypisko śmieci.  I tu dochodzimy…

Zmieńmy razem świat herbaty!

Zmienić sposób, w jaki ludzie postrzegają herbatę i pokazać jej autentyczną stronę? Czy to nie nazbyt ambitne zadanie w świecie, w którym dominują herbaty przemysłowe? Uznaliśmy, że nie.  Nasz projekt dojrzewał przez lata. Najpierw zakochaliśmy się w herbacie i innych naparach z ekologicznych upraw. Zobaczyliśmy, że mogą smakować i inaczej i nieść w sobie bliskie nam wartości. Później zamarzyła nam…

Dzień bez foliowych opakowań

Cieszymy się, że możemy dorzucić na tę okazję nasze trzy grosze.🌍💚 Nie lubimy plastiku, więc długo szukaliśmy ekologicznego opakowania dla naszych herbat. Prób było wiele. Nie każdy ekopapier był na tyle szczelny, aby wytrzymać próżniowe pakowanie, czy zgrzewanie. Jestem mega szczęśliwa, że w końcu się udało 🙂 Nasz papier posiada certyfikat FSC, czyli jest pozyskiwany z drewna przy zachowaniu żywotności…

Przepis na Rooibos Baobab Chai Latte

Dzisiaj przez cały dzień pijemy wegańskie Rooibos Chai Latte własnej roboty😊 Pobudza wszystkie zmysły jak najlepszy deser! Bardzo łatwo go zrobić 😊 Oto nasz przepis:– 1-2 łyżeczki naszego blendu Rooibos i Baobab wsypać do garnuszka wlać 1/2 szklanki mleka (u nas mleko owsiane Bio) oraz 1/2 szklanki wody. Zagotować i po chwili odstawić na 5 minut, aby nasze latte nabrało…

Zamknij
Zaloguj się
Zamknij
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.