Darmowa wysyłka za zakupy za minimum 199 zł

  • Aktualności
  • O herbacie

Mała czarna, czyli o tym co wybrać o poranku: kawę czy herbatę?

Wyobraź sobie poranek po nieprzespanej nocy, w ciemności po omacku zbierasz się z łóżka i choć Twoje ciało nie śpi, Ty czujesz się, jakbyś śniła na jawie i to wcale nie taki słodki sen. Jedyne, o czym marzysz w tej chwili to kofeina, która pobudzi Cię do życia i sprawi, że poranek będzie mniej wymagający, a Ty dasz sobie radę.

Kofeina od razu kojarzy się z kawą, a jednak by pobudzić się o poranku, nie musisz decydować się na małą czarną w postaci kawy. Herbata również zawiera kofeinę, choć zwyczajowo nazywana jest teiną. Jak to? Pozwól, że odkryję przed Tobą herbaciany świat i odpowiem na pytanie: czy teina to to samo co kofeina?

Teina vs. kofeina 

Choć przyjęło się, że teina jest w herbacie, a kofeina występuje w kawie tak naprawdę te z pozoru dwie osobne substancje są jednym związkiem o takiej samej budowie chemicznej. To, co je różni to sposób wchłaniania przez nasz organizm. Co ciekawe, kofeina przybiera również inną nazwę chociażby w yerba mate, gdzie nazywana jest mateiną. 

Co więc tak naprawdę różni teinę od kofeiny? Liście herbaty zawierają około 3% kofeiny, ziarna kawy z kolei nieco mniej, bo około 1,5%. Jednak w naparze zachowuje się więcej kofeiny z kawy, przez co to właśnie kawa uznawana jest za bardziej pobudzający napój. Ponadto garbniki, które występują w listkach herbaty sprawiają, że w przeciwieństwie do kofeiny w kawie (wchłania się w żołądku), proces wchłaniania teiny zachodzi w jelitach. W rezultacie kofeina daje nam natychmiastowy, ale krótkotrwały efekt pobudzenia, natomiast w przypadku teiny odczuwamy go stopniowo, przez dłuższy czas.

Ile kofeiny jest w herbacie?

Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi. Wszystko zależy tak naprawdę od rodzaju herbaty. Choć liście herbaciane pochodzą z jednej lub dwóch odmian krzewów: camellia sinensis lub camellia assamica to szereg etapów produkcji po zerwaniu listków sprawia, że mają one różny poziom kofeiny.

Najwięcej kofeiny zawiera herbata czarna (od około 70-100 mg na porcję). Dużo kofeiny możemy też znaleźć w herbacie oolong ( 50-75 mg/250 ml). Natomiast delikatniejsze rodzaje – biała i zielona zazwyczaj mają od około 30 mg do 75 mg kofeiny w filiżance. Mówiąc o kofeinie nie można zapomnieć również o rooibosie, który w ogóle jej nie zawiera, dzięki czemu jest częstym wyborem osób mających problemy z wysokim ciśnieniem, kobiety w ciąży czy dzieci.

Pora na małą czarną – poznaj nasze czarne herbaty liściaste

Czy lepiej zastąpić filiżankę czarnej kawy, herbatą? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Liście herbaty, podobnie jak ziarna kawy mają wiele cennych właściwości, które wspomagają nasz organizm. Oczywiście, o ile pijemy je z umiarem. Warto jednak spróbować o poranku raz jednej opcji, a innego dnia drugiej. Być może herbaciana mała czarna i jej efekt stopniowego pobudzenia sprawi, że będziesz czuć się lepiej o poranku.

Ponadto czarne herbaty liściaste są doskonałą bazą dla rozmaitych dodatków, od miodu przez owoce, przyprawy a nawet mleczne słodkości. Możesz eksperymentować i odkryć taki smak, który nie tylko doda Ci energii na początek dnia, ale i wprowadzi w dobry nastrój.  

Poznaj nasze propozycje klasycznych, czarnych herbat liściastych

English Breakfast, czarna herbata w stylu english breakfast, o głębokim i wyrafinowanym smaku. Autorska mieszanka czarnych herbat z czterech regionów. Pobudza i wspomaga skupienie. Zawiera teinę (kofeinę), dlatego jest idealna jako alternatywa dla porannej lub drugiej kawy.
Vietnam Black Tea, działa mocno pobudzająco, ze względu na zawartość teiny (kofeiny). Usprawnia myślenie i poprawia skupienie. Liście herbaciane rosną w lasach deszczowych na północy Wietnamu. Panujący tam specyficzny klimat i żyzna, czysta gleba wpływają na charakterystyczny, lekko owocowy, miodowy i głęboki smak. 

Assam Black Tea, pochodząca z indyjskiej prowincji Assam o mocnym smaku oraz zapachu. Ze względu na swoją wyrazistość, przez wielu uznawana za herbatę śniadaniową. Idealna zamiast porannej kawy. Zawiera znacznie więcej teiny (kofeiny) niż pozostałe herbaty czarne, a przy tym jest delikatna dla żołądka i stymuluje wydzielanie soków żołądkowych.
Darjeeling z legendarnego, indyjskiego regionu Darjeeling w Indiach, pochodzi z wiosennego, I zbioru (first flush). Młode listki zawierają dużo kofeiny, więc herbata skutecznie pobudza. Jej smak różni się od innych, powszechnie znanych czarnych herbat. Jest delikatny, gładki i lekko kwiatowy.

Mam nadzieję, że jutro o poranku zaparzysz filiżankę czarnej herbaty i porównasz, czy dawka kofeiny w tej formie bardziej Ci odpowiada. Ja wznoszę za to toast, pisząc to do Ciebie przed południem, właśnie taką małą czarną. 

Janka

[źródła:] Wierzejska R. Kofeina – powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 2012; 63(2), Tomaszewski M. Tomaszewska M. Olchowik G. Kofeina jej zalety i działania niepożądane. Człowiek i Zdrowie 2013; 7(3), artykuł: Czarna kawa czy czarna herbata?, Rafał Przybylok,czajnikowy.com.pl/

0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu