Darmowa wysyłka za zakupy za minimum 199 zł

  • Aktualności
  • O herbacie

MATCHA – zielona herbata dla każdego?

Niezwykle popularna w Japonii, a od kilku lat zdobywa serca ludzi na całym świecie. W jaki sposób? Matcha to skarbnica wartości odżywczych dla naszego organizmu, ale również ciekawy napój – można ją przyrządzać na wiele sposób! Bawić się jej formą, niuansami smakowymi, po prostu odkrywać piękno tej zielonej, sproszkowanej herbaty na swój sposób!

Czym jest matcha?

Matcha to rodzaj zielonej herbaty, pochodzących tych samych roślin, co tradycyjna herbata zielona. Liście matchy są uprawiane w cieniu, co sprzyja wykształceniu intensywnie zielonego koloru i zwiększa zawartość składników odżywczych. Po zbiorze, liście są starannie suszone, a następnie mielone na drobny proszek, który staje się podstawą do przygotowania napoju matcha.

Matcha – skarbnica przeciwutleniaczy

Jednym z głównych powodów, dla których matcha jest tak ceniona, jest jej bogactwo przeciwutleniaczy (antyoksydanty). Przeciwutleniacze, takie jak polifenole i katechiny, pomagają zwalczać wolne rodniki, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek i procesów chorobowych. Badania sugerują, że matcha może mieć znacznie większą zawartość przeciwutleniaczy niż tradycyjna herbata, dzięki czemu stanowi doskonały wybór w walce z oksydacyjnym stresem. Regularne picie matchy może także przyczynić się do wzmocnienia układu odpornościowego. Zawartość przeciwutleniaczy, a także witamin i minerałów, takich jak witamina C, selen i cynk, wspomagają walkę z infekcjami i chorobami. Dlatego warto sięgać po matchę, szczególnie w okresach zwiększonego ryzyka zachorowań. Więcej na temat zawartości przeciwutleniaczy oraz witamin w naszej matchy znajdziesz w zakładce BADANIA. 

Matcha na lato – przepis na iced matcha latte

Zobacz nasz prosty przepis na orzeźwiającą Iced Matcha Latte. 

Składniki:

1 łyżeczka proszku zielonej herbaty matcha, np. CRAZY GOOD MATCHA

2 łyżki gorącej wody (nie wrzątku)

1 szklanka zimnego mleka (najlepiej roślinne, np. sojowe, migdałowe, kokosowe itp.)

1 łyżka syropu klonowego lub innego słodzika (opcjonalnie, do smaku)

Kostki lodu

Przygotowanie:

W miseczce wsyp 1 łyżeczkę proszku zielonej herbaty matcha. Dodaj 2 łyżki gorącej, ale nie wrzącej wody. Woda o temperaturze 70-80°C będzie odpowiednia, aby uniknąć gorzkiego smaku matcha. Przy pomocy trzepaczki do matchy ( tradycyjny chasen znajdziesz tutaj) dokładnie wymieszaj matchę z wodą, aż uzyskasz gładką pastę bez grudek.

Do wysokiej szklanki włóż kilka kostek lodu, dodaj słodzik. Szklankę wypełnij mlekiem. Na koniec dodaj pastę. Twój orzeźwiający Iced Matcha Latte jest gotowy do podania! Możesz cieszyć się nim jako przepyszny napój w gorące dni lub kiedy masz ochotę na coś wyjątkowego. Smacznego!

Więcej informacji na temat matchy znajdziesz również na naszym IG. Chcesz spróbować tego wyjątkowego, zielonego napoju? Odwiedź naszą kolekcję IT’S MATCHA TIME!

Źródła informacji:
“Antioxidative activity of green tea.” Yashin A, Yashin Y, Xia X, Nemzer B. Int J Green Pharm. 2017.
“Health benefits of green tea catechins.” Khalesi S, Sun J, Buys N, Jamshidi A, Nikbakht-Nasrabadi E, Khosravi-Boroujeni H. Trends Food Sci Technol. 2019.
“Green tea catechins and cardiovascular health: an update.” Zeng L, Holly JM, Perks CM. Curr Med Chem. 2021.
“The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis.” Jurgens TM, Whelan AM, Killian L, Doucette S, Kirk S, Foy E. Int J Obes (Lond). 2010.
“A review of the bioactivity of coffee, caffeine and key coffee constituents on inflammatory responses linked to depression.” Gómez-Ruiz JA, Leake DS, Ames JM. Food Funct. 2019.
0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu