Darmowa wysyłka za zakupy za minimum 199 zł

  • Aktualności
  • O herbacie

Antyoksydanty w herbacie

Wiosna to czas przebudzenia. Wynurzamy się z ciepła czterech ścian, wystawiamy twarz w stronę słońca, które coraz częściej (choć jeszcze nieśmiało) pojawia się zza chmur. To również pora roku, w której stawiamy na detoks i wsparcie organizmu przed gorącym i upalnym latem. Budzimy nasze ciało z zimowego snu, oczyszczamy, by z lekkością wkroczyć w nową porę roku. Kiedy mówimy o dobrej kondycji organizmu na tapecie pojawia się często słowo antyoksydanty. Są to związki chemiczne, które naturalnie występują w naturze, a jednocześnie posiadają właściwości neutralizowania wolnych rodników. Wpływają więc dobroczynnie na nasz dobrostan. 

Antyoksydanty i stres oksydacyjny 

Czym są antyoksydanty i w jaki sposób zadbać o ich odpowiednią ilość w naszym ciele? Inaczej nazywane przeciwutleniaczami mają za zadanie ochronę naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym. Jest to moment nierównowagi w ciele, gdy nie jesteśmy w stanie sami wyprodukować odpowiedniej ilości antyoksydantów niezbędnych do zwalczania szkodliwego działania wolnych rodników. Kiedy dochodzi do nadmiaru wolnych rodników? Przyczyn jest wiele, między innymi nadmierny stres, zanieczyszczenia środowiska, palenie papierosów czy kontakt z metalami ciężkimi poprzez żywność czy spaliny samochodowe. Stres oksydacyjny jest więc pewnego rodzaju zanieczyszczeniem organizmu, osłabia nasze ciało i doprowadza do rozwoju poważnych schorzeń – nowotworów, chorób układu oddechowego i nerek, zaburzeń hormonalnych. Nic dziwnego, że nazywany jest chorobą cywilizacyjną.

/

Polifenole – naturalne przeciwutleniacze w herbacie 

Jednym z naturalnych sposobów na zwalczanie wolnych rodników w organizmie jest dostarczanie organizmowi antyoksydantów. Dobra wiadomość jest taka, że nie jest wcale to takie trudne! Antyutleniacze występują w wielu spożywanych na co dzień produktach, m.in: w nabiale, żółtych owocach, ciemnozielonych i żółtych warzywach, orzechach, rybach oraz w HERBACIE. 

Polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze, występują w każdej herbacie w różnym stężeniu, najwięcej znajduje się w pączkach liściowych i młodych listkach. Tuż po zebraniu są one poddawane procesowi więdnięcia, suszenia i niepełnej fermentacji. Tak właśnie powstaje biała herbata. Polifenoli w niej jest zdecydowanie najwięcej, podobną ilość naturalnych przeciwutleniaczy ma herbata zielona. Wszystko za sprawą tego, że przy przetwarzaniu liści zielonej herbaty proces utleniania zostaje zahamowany, dzięki czemu listki zachowują większość dobroczynnych dla ciała polifenoli. 

Aby jednak skorzystać w pełni z ich wspaniałej mocy, należy pamiętać o właściwym parzeniu herbaty białej i zielonej. Polifenole są bowiem bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę. Aby więc przygotować pyszną, ale i zdrową białą lub zieloną herbatę idealnie będzie parzyć susz (w zależności od gatunku) w temperaturze około 65-80 stopni. 

Białe i zielone herbaty Brown House & Tea 

Nie musisz jednak wykuwać tego zakresu stopni na pamięć. Na każdym opakowaniu naszych herbat zielonych i białych znajdziesz dokładną instrukcję parzenia. W naszej ofercie jest kilka białych herbat liściastych oraz szeroki wachlarz zielonych klasyków lub mieszanek na bazie organicznych, wysokogatunkowych liści. Jeśli chcesz dokładnie zobaczyć ile polifenoli jest w kraftowych herbatach BH & T, zerknij do badań potencjału antyoksydacyjnego, przeprowadzonych przez Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie. 

Do wiosny zostało zaledwie kilka dni, zadbaj o swoje ciało i samopoczucie, by nie zabrakło Ci energii i sił w nadchodzących miesiącach na korzystanie z uroków odradzającej się natury. Zaproś do domu wiosnę w filiżance – sięgaj częściej po białe i zielone herbaty.💚

Janka 

0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu