Darmowa wysyłka za zakupy za minimum 199 zł

  • Aktualności
  • O herbacie

Japońska matcha: poznaj naszą SZALENIE DOBRĄ NOWOŚĆ

Matcha nie tylko przyciąga uwagę swoim intensywnym, zielonym kolorem, ale również oferuje niezliczone korzyści zdrowotne i kulinarną przyjemność. I choć na świecie (nie tylko w Japonii) znajdziemy wielu jej miłośników, są osoby, których nie przekonuje nieco trawiasty smak tej płynnej dawki zdrowia. Bez względu, do której grupy należysz, zachęcam Cię! Poznaj naszą NOWOŚĆ – Crazy Good Matchę, którą powinni spróbować zarówno fani tej wyjątkowej, sproszkowanej zielonej herbaty, którzy doszukują się niuansów smakowych, jak i osoby zaczynające swoją przygodę z piciem matchy. 

Matcha – szlachetna zieleń w filiżance 

Pochodząca z Chin i spopularyzowana przez buddyjskich mnichów zen, matcha weszła na japońską scenę kulturalną i kulinarną w XIII wieku. Od tamtej pory zyskała niezmienną pozycję jako napój ceremonii herbacianej, ale także jako składnik wielu dań i słodyczy. W jaki sposób odbywa się produkcja matchy? 

Jest to całkiem skomplikowany i wymagający proces, który zaczyna się już od uprawy krzewów herbacianych. Około miesiąca przed zbiorami krzewy są zacieniane, aby promować wzrost liści o intensywnym, bogatym w chlorofil zielonym kolorze. Zbierane są jedynie najmłodsze i najdelikatniejsze liście, a następnie parzone, suszone i starannie mielone na proszek. Charakterystyczne dla matchy jest to, że cały liść jest spożywany, w przeciwieństwie do innych rodzajów herbat, w których liście są zazwyczaj parzone i odrzucane.

Matcha to jednak nie tylko wysokiej jakości herbata o nietuzinkowym smaku, ale przede wszystkim źródło zdrowia. Jest bogata w przeciwutleniacze, szczególnie w związki z grupy polifenoli o nazwie katechiny, które pomagają w ochronie przed działaniem wolnych rodników. Matcha zawiera również teinę, naturalną substancję stymulującą, która dostarcza czujności i pobudzenia bez efektów ubocznych charakterystycznych dla kofeiny. Mówi się, że pod względem właściwości odżywczych 1 filiżanka matchy odpowiada porcji 10 filiżanek zielonej herbaty. A przecież już taka klasyczna zielona herbata jest w stanie dostarczyć naszemu ciału cennych antyoksydantów! Czy to nie brzmi, jak jakiś eliksir młodości i zdrowia? Więcej na temat pozytywnego wpływu antyoksydantów na nasze ciało i ducha znajdziesz tutaj ->  https://brownhouseandtea.pl/2022/04/15/droga-do-dlugowiecznosci-antyoksydanty-2/  

CRAZY GOOD MATCHA – nasza japońska, zielona perełka

Każda matcha wyróżnia się wyjątkowym smakiem. Dla niektórych jednak przypomina on za bardzo posmak trawy, mówią oni również o wyczuwalnej goryczce. Jeśli należysz właśnie do osób, którzy kiedyś spróbowali matchy, ale postanowili, że mimo jej pozytywnych właściwości nie będzie tutaj happy endu, koniecznie spróbuj naszej NOWOŚCI! Crazy Good Matcha została przygotowana z liści z pierwszego zbioru (first flush), dzięki czemu nie ma w niej goryczki. Smakuje obłędnie, aksamitnie i niezwykle delikatnie! Nie wierzysz? Spróbuj i daj nam znać! 

Poznaj klika faktów o CRAZY GOOD MATCHA:

Zbiór: I first flush

Zaciemnienie liści: miesięczne, minimum 95%
Wysokość uprawy: 200 – 400 m
Kultywar: Yabukita i Sayamamidori
Produkcja: tradycyjna, ręczna
Pochodzenie: Japonia

0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu