- O herbacie
Onigiri po polsku – czyli co doskonale łączy się z zieloną herbatą Kame
Kiedy myślę o zielonej herbacie i Japonii jednym z pierwszych skojarzeń jest typowy japoński lunch i japońska „ kanapka”, którą dorośli zabierają do pracy, a dzieci do szkoły, czyli onigiri. Osoby interesujące się kuchnią japońską prawdopodobnie znają to danie, czy przekąskę. ONIGIRI to taki pakuneczek z ryżu z różnorakim farszem. ONIGIRI można kupić w każdym japońskim sklepie „ conviniens store” czy „convini” jak 7eleven czy Lawson, a także w japońskich kawiarniach. Japończycy czasami korzystają z sklepowych onigiri ale zazwyczaj przygotowują je w domu sami, sądząc że te ze sklepu są mniej zdrowe bo zawierają środki konserwujące. Te sklepowe onigiri mają kształt ładnych, dopracowanych trójkącików, a domowe to często ręcznie klejone lekko spłaszczone kulki tylko dla dzieci Japończycy stosują powszechnie dostępne foremki do wyrobu ONIGIRI w domu aby stworzyć estetyczne trójkąciki do dziecięcego lunchu boxu czyli obento.
Najpopularniejsze farsze do ONIGIRI to: gotowany lub pieczony łosoś, tuńczyk z majonezem, kiszonka japońska np. marynowana śliwka ume, ikra lub wodorosty. Ale oczywiście wariacji farszu jest więcej i pojawią się coraz to nowe smaki, a także posypki do onigiri np. z solonego sezamu. Ryżowe kanapeczki często zawijane są w glony nori lub liście shiso. Ja dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wersję polska onigiri przygotowywanych z produktów łatwo w naszym kraju dostępnych. Oczywiście najprostszym wyborem byłaby wersja z tuńczykiem z puszki i majonezem ale chciałam pomyśleć o czymś ciekawszym i jednocześnie odpowiednim dla wszystkich także wegetarian i wymyśliłam taką wersję. Jak wcześniej napisałam w Japonii popularne są ONIGIRI z różnymi kiszonkami w środku. Kiszonki te przyrządza się zazwyczaj inaczej niż nasze kiszonki ( ale o tym może jeszcze kiedyś opowiem) i różnią się od naszych polskich kiszonek także i smakiem ale przygotowując polsko – japońskie onigiri z powodzeniem wykorzystać możemy nasze polskie ogórki kiszone. Aby dodać słodyczy, charakterystycznej dla japońskich farszy z kiszonkami można użyć miodu, który jest i zdrowy i smaczny i całkiem pasuje do ogórków kiszonych właśnie. – nie dajcie się zwieść ze słony ogórek nie będzie się komponował. Dadzą rade 😉
Składniki Pełna garść ugotowanego i ostudzonego do temperatury pokojowej ryżu ( ryż może być lekko ciepły ale nie na tyle by parzył nas w ręce) Pół ogórka kiszonego Łyżeczka sezamu Pół łyżeczki miodu Pół łodyżki szczypiorku ( taki paseczek) |
Instrukcja przygotowania Ryż gotujemy w wodzie bez soli. Po japońsku najpierw powinien zostać umyty, nie opłukany. Myje się go kilkukrotnie (co najmniej trzy razy) odlewając za każdym razem wodę. Po umyciu, odsączony ryż odstawiamy na jakieś pół godzinki na sitku żeby zrelaksował się po kąpieli. Następnie, ryż gotujemy od zimnej wody i wyłączmy kiedy jest miękki i lekko kleisty. Jeśli nie mamy ryżownika ( czyli elektrycznego garnka do gotowania ryżu) musimy sprawdzać ryż, by nie przywarł do garnka i odpowiednio regulować gaz. Podaje sprawdzony sposób gotowania ryżu: ryż gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem. Kiedy woda zacznie wrzeć, podkręcamy gaz do maksimum na chwilkę, powiedzmy minutę, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez 5-7 minut po czym znowu zmniejszamy gaz i już na malutkim gazie gotujemy ryz przez dodatkowe 10 minut. Po tym czasie gaz wyłączamy, a ryż pozostawiamy pod przykrywka na jeszcze 10 minut aby tym razem odpoczął po gotowaniu. Najlepsza do onigiri jest odmiana krótkiego białego ryżu, najlepiej właśnie z Japonii ale jeśli takiego nie mamy możemy kupić dostępny w sklepie „zwykły” biały ryż. Co ważne, do wody nigdy nie dodajemy soli. Piękno smaku białego ryżu polega na jego czystości i braku przypraw. O ryżu jeszcze kiedyś opowiem bo to bardzo ważny element kuchni japońskiej. Sezam parzymy na patelni z dodatkiem soli ( mała szczypta) do zbrązowienia. Ogórka kroimy w cienkie plasterki a następnie w paseczki Przestudzony sezam mieszamy z ogórkiem i miodem. Ryż zlepiamy w spłaszczoną kuleczkę, układamy na dłoni, robimy wgłębienie, wkładamy farsz z ogórka i zaklejamy pozostałym ryżem, formujemy kuleczkę lub trójkąt. Jak pasem przewiązujemy szczypiorkiem. Tips: Jeśli ryż nie klei się wystarczająco ( a pamiętacie reklamę, w której „ ten ryż nigdy się nie klei” bo w Polsce ma być sypki, a w Japonii ma się właśnie kleić) możemy dodać do niego odrobinę „mirin” (rodzaj wina powstającego z fermentacji ryżu)– dostępnego w wielu polskich sklepach w tym supermarketach, który sprawi, że ryż będzie zarówno łatwiejszy do uformowania kształtów jak i lekko słodkawy. |
Polecane wpisy
-
Odkryj Orzeźwienie z Cold Brew: Idealne Herbaty na Lato!
Odkryj cold brew - metoda parzenia herbaty na zimno, idealna na lato. Poznaj zalety cold brew, idealne herbaty liściaste do…
czytaj więcej -
Jak Matcha Latte Może Pomóc Ci Zacząć Dzień z Energią? Poranne Rytuały Zdrowia
Jak dobrze zacząć poranek naładować się energią na cały dzień? Odkryj 5 sposobów na włączenie matcha latte do porannego rytuału.
czytaj więcej -
Czy Matcha jest lepsza od kawy?
Dlaczego Matcha jest świetna dla Twojego zdrowia i energii? Matcha, tradycyjna japońska herbata zielona, stała się popularnym napojem na całym…
czytaj więcej -
Poznaj herbaty na podkręcenie listopadowego nastroju
By złagodzić skutki jesiennej nostalgii i zapewnić sobie chwilę relaksu, warto sięgnąć po herbaty, które nie tylko rozgrzewają, ale również…
czytaj więcej -
Rozgrzej się! 4 herbaty na jesień
Jesień to czas, kiedy chłód zaczyna coraz bardziej przypominać o sobie, a wieczory stają się coraz dłuższe. Coś doskonale sprawdza…
czytaj więcej -
Zbuduj odporność na jesień
W dzisiejszych czasach, dbanie o odporność stało się kluczowym elementem zdrowego stylu życia. Coraz więcej osób szuka naturalnych metod wzmacniania…
czytaj więcej -
Biała herbata: Delikatność i korzyści zdrowotne w jednym napoju
Odkryj korzyści z picia białej herbaty latem i nie tylko. Dowiedz się więcej co skrywa ten delikatny napar.
czytaj więcej -
MATCHA – zielona herbata dla każdego?
Matcha to skarbnica wartości odżywczych dla naszego organizmu, ale również ciekawy napój - można ją przyrządzać na wiele sposób! Bawić…
czytaj więcej -
SPRING TEA w wersji cold brew: smakowite odkrycie na upalne dni
W upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż schłodzony napój. Poznaj cold brew tea na bazie naszej SPRING TEA…
czytaj więcej -
Iced Tea: zdrowa alternatywa na LATO
W gorące letnie dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż szklanka schłodzonej herbaty. Iced tea, czyli mrożona herbata, stała się…
czytaj więcej -
Japońska matcha: poznaj naszą SZALENIE DOBRĄ NOWOŚĆ
Poznaj naszą NOWOŚĆ - Crazy Good Matchę, którą powinni spróbować zarówno fani tej wyjątkowej, sproszkowanej zielonej herbaty, którzy doszukują się…
czytaj więcej -
4 herbaty cold brew na majówkę
Już za chwilę rozpocznie się długo wyczekiwany weekend majowy. Idealna na majówkę okaże się herbata na zimno, czyli tak zwana…
czytaj więcej -
Wiosna: czas pierwszych zbiorów herbaty
Wiosna to szczególny czas w herbacianym świecie - moment pierwszych zbiorów liści herbaty. Zapraszam Cię w podróż do regionów, gdzie…
czytaj więcej -
5 herbat na wiosnę
Natchniona unoszącym się już w powietrzu zapachem wiosny postanowiłam przygotować kilka propozycji herbat, które okażą się świetnym wyborem na najbliższe…
czytaj więcej -
Antyoksydanty w herbacie
Wiosna to czas przebudzenia. Budzimy nasze ciało z zimowego snu, oczyszczamy, by z lekkością wkroczyć w nową porę roku. Kiedy…
czytaj więcej -
Herbaciane prezenty na Dzień Kobiet
Dzień Kobiet to wyjątkowy czas dla wszystkich kobiet, ale również dla osób, które chcą uczcić ten dzień i podarować prezent.…
czytaj więcej -
Mała czarna, czyli o tym co wybrać o poranku: kawę czy herbatę?
Kofeina od razu kojarzy się z kawą, a jednak by pobudzić się o poranku nie musisz decydować się na małą…
czytaj więcej -
Wsparcie w świątecznym czasie – suplementy w formie herbatki
Święta Bożego Narodzenia tworzą magiczną atmosferę, otwierając nas na drugiego człowieka. Chcemy przeżyć je jak najlepiej, ale… (tak, jest ‘ale’)…
czytaj więcej -
Jak przetrwać listopad i mieć się dobrze
Zanim zabierzemy się za ubieranie choinki musimy jakoś przetrwać tych kilka listopadowych tygodni. Jak to zrobić? Oto kilka sposobów.
czytaj więcej -
Matcha Latte: 5 Kreatywnych Sposobów na Wykorzystanie w Codziennej Diecie
Poznaj magię Matcha Latte! Zainspiruj się sposobami na dodanie tej zdrowej energii do swojego dnia. Kliknij, by odkryć więcej!
czytaj więcej