Wegańskie ciasteczka Earl Grey!

Wegańskie ciasteczka Earl Grey! ciasteczka fede earl grey

Są chrupiące i “maślane”, idealne na przyjęcia lub wspólny czas przy herbacie z przyjaciółmi! Ciasteczkowe smakołyki były zawsze moją słabością, ale te są wyjątkowe. Kryją w sobie mały sekret. Jest nim olejek z bergamoty, dający charakterystyczny smak herbacie earl grey, ale również płatki nagietka.

Do przepisu użyłam kraftowej herbaty Earl Grey “Fede” od Brown House & Tea. Niebieski Migdał został ambasadorem tej marki! Yuppy!!! Dzięki Kasi i jej pracy nad wszystkimi blendami, słowo “herbata” nabrało zupełnie innego znaczenia. Wszystkie mieszanki są naturalne w 100% . Na żadnym etapie nie miały kontaktu z chemicznym laboratorium. Smakują dokładnie tak, jak stworzyła je natura.

Dla mnie to była miłość od pierwszego wejrzenia, … o przepraszam, od pierwszego łyczka!
Znana niemal na całym świecie czarna herbata nasycona olejkiem bergamotowym z organicznych upraw pachnie i smakuje wyjątkowo. Garść słonecznych płatków nagietka dodaje całej kompozycji kobiecej energii i spontaniczności. Ten wyjątkowy blend na stałe zamieszka na mojej herbacianej półce.

Ciasteczka z listkami herbaty? Rooibos w dyniowym kremie? Brzmi intrygująco?
Rozpoczynam nową podróż, w którą Cię serdecznie zapraszam. Szczegóły już wkrótce!

Ciasteczka Earl Grey
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny
Produkty
1 kubek mąki owsianej
1 kubek białej mąki
1-2 łyżkę białej maki do podsypania
1 kubek / 180 g masła roślinnego o smaku maślanym
½ kubka cukru
2 łyżki herbaty earl grey, u nas z płatkami nagietka „Fede” Brown House&Tea
½ łyżeczki soli
1 kubek = 250 ml

Zmiksuj masło roślinne z herbatą earl grey na puszysty krem i odstaw na co najmniej 2 godziny. Im dłużej tym lepiej. Aromat bergamotki i nagietka będzie wtedy w gotowych ciasteczkach zdecydowanie intensywniejszy.
Kiedy masa masłowo-herbaciana jest gotowa włącz piekarnik i rozgrzej do temperatury 180C
Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Do przygotowanej masy dodaj cukier puder i miksuj do momentu połączenia się wszystkich składników.
Dodaj mąkę i miksuj dalej.
Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj delikatnie na niej ciasto na grubość 1 cm.
Wycinaj kółka, używając małej szklanki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 12-15 minut. Ciasteczka nie powinny być zbytnio przypieczone. Mogą zrobić się wtedy lekko gorzkie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *