Darmowa wysyłka od 50,00 ! Tworzymy kraftowe herbaty BIO

Tajemnica parzenia herbaty. Prosto i szybko.

Czarna herbata to z pewnością najpopularniejsza odmiana. Każdy ją zna, każdy ją pije i chyba każdy ją lubi. A jeśli nie lubi, to znaczy, że nie próbował jeszcze dobrej😊

Czarna, to tak naprawdę czerwona! Prawda czy fałsz? Jeśli sięgniemy do źródła, czyli do rdzennej chińskiej terminologii, dowiemy się, że czarna herbata wcale nie powinna być czarna czy brązowa. Prawdziwa, dobrej jakości, bardziej skłania się ku czerwieni, niż ku ciemnym, mrocznym barwom.

A smak?- zapyta ktoś, kto za nią nie przepada. Smak powinien być aromatyczny, ale delikatny. Jeśli po pierwszym łyku czujemy goryczkę lub kwaśny smak- lepiej nie bierzmy drugiego…

Kraftowa herbata to zupełnie coś innego, niż konwencjonalna lub ekspresowa. Różni się praktycznie wszystkim, począwszy od miejsca, w którym rośnie. Wyobraź sobie dzikie lasy, z całym wachlarzem roślin i wolno żyjących, szczęśliwych zwierząt. Natura nietknięta ręką człowieka…, a w środku jeden z najstarszych organicznych, ogrodów herbacianych na świecie i swobodnie rosnące krzewy herbaty. Klimat nie do opisania… Mam to szczęście, że udało nam się sprowadzić ten piękny obraz do naszej manufaktury.

Wracając na ziemię😊 Wymarzoną herbatę już mamy, teraz czas, aby porządnie ją przygotować i, co najważniejsze, nie zepsuć. Tak, to prawda, możemy zepsuć herbatę! Nie wymaga ona tyle wysiłku, co zrobienie ciasta lub obiadu dla całej rodziny. Przygotowanie herbaty jest proste i szybkie, i chyba właśnie dlatego równie prosto i szybko można tu polec.

Ważny punkt pierwszy- nie zaparzaj herbaty wrzątkiem! Herbata zawiera całą masę zdrowotnych właściwości, antyoksydanty, polifenole, witaminy etc., wysoka temperatura zabije większość z nich. A smak też nas nie zachwyci, szczególnie gdy poparzymy język☹

Czarna herbata najlepiej czuje się temperaturze 90-95 stopi, ale lubi się w niej kąpać tylko kilka minut. Jest to sprawa indywidualna, bo czas parzenia odpowiada za końcowy smak i intensywność, ja proponuję od 2 do 5 minut. Lubię herbatę delikatną, więc zazwyczaj jest to 90 stopni i 2 minuty. Gorzka jest przepyszna, ale można oczywiście skorzystać z różnych dodatków, syropów, słodzików czy owoców. Nigdy nie słodzę białym ani brązowym cukrem! Ten sposób powinien być zakazany. Cukier, podobnie jak wrzątek, mocno obniża właściwości herbaty. . Ja jeśli mam ochotę na coś słodszego, dodaję łyżeczkę syropu klonowego lub ksylitolu.

Mniam😊

Kasia

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *