- Aktualności
- O herbacie
- Przepisy
Jewels – ryba w herbacie
Święta za pasem, a święta kojarzą się z…. oczywiście rybą w galarecie 🙂 a może nie te akurat święta, może to na Boże Narodzenie jemy rybę w galarecie? Mhh, na obczyźnie i to w dodatku w kraju, który “naszych” świąt nie obchodzi, trochę się to zaczyna mieszać. Tradycyjnie czy nie, pewna jestem, że ryba w galarecie na wielu świątecznych stołach w Polsce zagości i dlatego chce zaproponować miłośnikom tej potrawy jej altenatywną wersję, którą polecam także wszystkim uwielbiającym błyskotki fashionistkom. Bo moja ryba nazywa się “ jewels” i jest piękna lekka i zdrowa, a do tego, ze względu na dodatek herbaty ( oh, tak herbaty!) bardzo elegancka 🙂
Do przepisu odpowiednia jest delikatna, biała ryba. Ja używam ryby o japonskiej nazwie “tara” 鱈” czyli “ Śnieżna Ryba”, czyli po polsku, po prostu dorsza. Dorsz jest delikatny, mało rybny, a prawie słodkawy w smaku. Nie wymaga silnych przypraw. Nawet nie wymaga soli. Dlatego będzie świetnym tłem dla naszych herbacianych klejnotów..
Dorsza czyścimy I filetujemy, chyba że mamy juz gotowe filety, wtedy sprawa jest bardzo prosta. Następnie przygotowujemy prosty wywar, w którym przez chwilkę bedziemy dorsza gotować. Taki rybny bulion. Skladniki bulionu: glony wakame, suszony tuńczyk (bonito), kolendra i plasterek świeżego imbiru. W Japonii można kupić gotowe torebki ze wszystkimi składnikami na bulion rybny, jesli znajdziesz takie w Polsce, Drogi Miłośniku herbaty, to super. Jeśli nie i jeśli mieszkasz z dala od sklepu w, ktorym kupisz suszonego tuńczyka, to możesz użyć alternatywnego przepisu, gotując bulion na głowie dorsza z dodatkiem kolendry. Możesz też zaszalec i dodać do bulionu inne zioła, np, pietruszkę czy majeranek. Tylko bez przesady. Chodzi bowiem o to, aby bulion byl delikatny i elegancki, a dominujacym smakiem była mieszkanka herbaciana. Pamietajmy, ze bulion nalezy gotować od zimnej wody i wyłączyć w kilka chwil po zagotowaniu. W ten sposób uzyskujemy czysty bulion o delikatnym smaku.
Po zagotowaniu, z bulionu wyjmujemy wszystkie składniki i do czystego bulionu wkładamy rybę. Możemy pojroić ją w małe kwałki lub dodać całą– w zależności od naszego pomysłu na prezentację potrawy.
Po chwili ryba powinna być gotowa.. Nie przegotowujmy jej bo się rozpadnie I straci swoja sprężystość.. Wyłączany gaz i do tak ugotowanego bulionu dodajemy zapażoną
wcześniej herbate Kame. Nie mogę wprost nacieszyć się tą wspaniałą mieszanką. Nie dość, że jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno, to jeszcze ma niegraniczone zastosowanie w kuchni, wspaniale komponując się z wieloma potrawami. Do ryby będzie idealna!
Herbatę parzymy dość mocną, ale bez przesady, bo inaczej będzie miała zbyt dużo goryczy. Ja przygotowuję napar z dwóch łyżek mieszanki na 250 ml wody I zaparzam przez jakies 10 minut.
Rybę wyjmujemy z zupy, a wywar dzielimy na trzy części. Jedna posłuży nam jako bulion do zalania ryby, już na talerzu. Z drugiej części zrobimy “jewels” czyli galaretkę, a z trzeciej krem z tofu.
I teraz wchodzi kolejny składnik czyli żelatyna. Przeciwników żelatyny zacheęcam do użycia jej wegańskich zastępników, ja jednak myślę, że do tego przepisu żelatyna pasuje najbardziej.
Po pierwsze przygotowujemy jewels – co jest bardzo proste bo musimy tylko wymieszać nasz rosołek z żelatyną. Proporcje takie jak podano na opakowaniu. Spróbujcie smak. Powinien być niezbyt intensywny ale smaczny i świeży.. Jesli taki nie jest można rosołek odparować lub dodać trochę więcej herbaty. Mieszankę rozlewamy na płaskie naczynie i wstawiamy do lodówki.
Krem z tofu będzie równie prosty. Potrzebujemy kawałek, jakieś 50 gr miękkiego tofu na osobe. Dodajemy do niego jakieś 30 ml wywaru z rozpuszczoną wcześniej żelatyną, mieszkamy i wstawiamy do lodówki.
Kiedy żelatyna stężeje, wycinany z niej nieregularne kółka, a tofu wyciskamy przez rekaw cukierniczy.
Dekorujemy talerz. Najpierw świeży ogórek pokrojony w plastry, na nim krem z tofu i Kame, na górze układamy rybę, przybieramy kolendrą, obok galaretkowe kółka, zalewamy bulionem.
Błyszczą jak klejnoty, prawda? Smacznego!
No tags found for this post.Polecane wpisy
-
Odkryj Orzeźwienie z Cold Brew: Idealne Herbaty na Lato!
Odkryj cold brew - metoda parzenia herbaty na zimno, idealna na lato. Poznaj zalety cold brew, idealne herbaty liściaste do…
czytaj więcej -
Jak Matcha Latte Może Pomóc Ci Zacząć Dzień z Energią? Poranne Rytuały Zdrowia
Jak dobrze zacząć poranek naładować się energią na cały dzień? Odkryj 5 sposobów na włączenie matcha latte do porannego rytuału.
czytaj więcej -
Czy Matcha jest lepsza od kawy?
Dlaczego Matcha jest świetna dla Twojego zdrowia i energii? Matcha, tradycyjna japońska herbata zielona, stała się popularnym napojem na całym…
czytaj więcej -
Poznaj herbaty na podkręcenie listopadowego nastroju
By złagodzić skutki jesiennej nostalgii i zapewnić sobie chwilę relaksu, warto sięgnąć po herbaty, które nie tylko rozgrzewają, ale również…
czytaj więcej -
Rozgrzej się! 4 herbaty na jesień
Jesień to czas, kiedy chłód zaczyna coraz bardziej przypominać o sobie, a wieczory stają się coraz dłuższe. Coś doskonale sprawdza…
czytaj więcej -
Zbuduj odporność na jesień
W dzisiejszych czasach, dbanie o odporność stało się kluczowym elementem zdrowego stylu życia. Coraz więcej osób szuka naturalnych metod wzmacniania…
czytaj więcej -
Biała herbata: Delikatność i korzyści zdrowotne w jednym napoju
Odkryj korzyści z picia białej herbaty latem i nie tylko. Dowiedz się więcej co skrywa ten delikatny napar.
czytaj więcej -
MATCHA – zielona herbata dla każdego?
Matcha to skarbnica wartości odżywczych dla naszego organizmu, ale również ciekawy napój - można ją przyrządzać na wiele sposób! Bawić…
czytaj więcej -
SPRING TEA w wersji cold brew: smakowite odkrycie na upalne dni
W upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż schłodzony napój. Poznaj cold brew tea na bazie naszej SPRING TEA…
czytaj więcej -
Iced Tea: zdrowa alternatywa na LATO
W gorące letnie dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż szklanka schłodzonej herbaty. Iced tea, czyli mrożona herbata, stała się…
czytaj więcej -
Japońska matcha: poznaj naszą SZALENIE DOBRĄ NOWOŚĆ
Poznaj naszą NOWOŚĆ - Crazy Good Matchę, którą powinni spróbować zarówno fani tej wyjątkowej, sproszkowanej zielonej herbaty, którzy doszukują się…
czytaj więcej -
4 herbaty cold brew na majówkę
Już za chwilę rozpocznie się długo wyczekiwany weekend majowy. Idealna na majówkę okaże się herbata na zimno, czyli tak zwana…
czytaj więcej -
Wiosna: czas pierwszych zbiorów herbaty
Wiosna to szczególny czas w herbacianym świecie - moment pierwszych zbiorów liści herbaty. Zapraszam Cię w podróż do regionów, gdzie…
czytaj więcej -
5 herbat na wiosnę
Natchniona unoszącym się już w powietrzu zapachem wiosny postanowiłam przygotować kilka propozycji herbat, które okażą się świetnym wyborem na najbliższe…
czytaj więcej -
Antyoksydanty w herbacie
Wiosna to czas przebudzenia. Budzimy nasze ciało z zimowego snu, oczyszczamy, by z lekkością wkroczyć w nową porę roku. Kiedy…
czytaj więcej -
Herbaciane prezenty na Dzień Kobiet
Dzień Kobiet to wyjątkowy czas dla wszystkich kobiet, ale również dla osób, które chcą uczcić ten dzień i podarować prezent.…
czytaj więcej -
Mała czarna, czyli o tym co wybrać o poranku: kawę czy herbatę?
Kofeina od razu kojarzy się z kawą, a jednak by pobudzić się o poranku nie musisz decydować się na małą…
czytaj więcej -
Wsparcie w świątecznym czasie – suplementy w formie herbatki
Święta Bożego Narodzenia tworzą magiczną atmosferę, otwierając nas na drugiego człowieka. Chcemy przeżyć je jak najlepiej, ale… (tak, jest ‘ale’)…
czytaj więcej -
Jak przetrwać listopad i mieć się dobrze
Zanim zabierzemy się za ubieranie choinki musimy jakoś przetrwać tych kilka listopadowych tygodni. Jak to zrobić? Oto kilka sposobów.
czytaj więcej -
Matcha Latte: 5 Kreatywnych Sposobów na Wykorzystanie w Codziennej Diecie
Poznaj magię Matcha Latte! Zainspiruj się sposobami na dodanie tej zdrowej energii do swojego dnia. Kliknij, by odkryć więcej!
czytaj więcej