Darmowa wysyłka za zakupy za minimum 199 zł

  • O herbacie
  • Przepisy

Jagielnik Czarny Sezam & Figa

Jagielnik Czarny Sezam & Figa to wegański klasyk w nowej odsłonie. Bez pieczenia, bez glutenu i bez zbędnych ceregieli. Daktylowo-migdałowy z nutką orzechową spód jest idealną bazą dla kremowej masy z czarnym sezamem, masłem orzechowym i konfiturą figową. Całość przykryta delikatną daktylowo-karmelową polewą.

Jagielnik Czarny Sezam&Figa
Porcja dla: 12 osób Czas przygotowania: 30 minut
Produkty
Spód:
8 sztuk daktyli
½ szklanki / 60 g migdałów nie łuskanych
½ szklanki / 40 g płatków migdałowych
2 łyżki / 20 g masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka mleka roślinnego
Masa:
1 szklanka / 200 g kaszy jaglanej
500 ml / 2 szklanki mleka migdałowego do gotowania
2 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki / 20 g masła orzechowego
sok z ½ cytryny
1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki syropu z agawy
½ szklanki / 125 ml mleka migdałowego do blenderowania
2 łyżki konfitury z figi
1 łyżka czarnego sezamu
Polewa
16 daktyli
2 łyżki masła orzechowego
4 łyżki mleka migdałowego
Wykonanie

Spód
• Daktyle zalej ciepłą wodą i mocz około 20 min
• Zblenderuj daktyle z pozostałymi składnikami
• Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
• Powstałą masę wyłóż do formy

Masa
• Ugotuj kaszę jaglaną z mlekiem migdałowym oraz cukrem kokosowym, kasza nie powinna być sypka tylko kremowa
• Dodaj masło orzechowe, dodawaj powoli mleka migdałowego i miksuj na gładką masę
• Ciągle mieszając dodaj sok z cytryny oraz syrop z agawy
• Dodaj konfiturę i sezam, lekko wymieszaj
• Powstałą masę wyłóż na spód
• Wstaw do lodówki
Polewa
• Daktyle zalej gorącą wodą, namocz około 30 minut
• Zblenderuj razem z masłem orzechowym i mlekiem wyłóż na schłodzone ciasto
• Udekoruj figami
Jagielnik idealnie smakuje z Rosalbą, czarną  herbatą z pąkami róż!
0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu