Nasze ogrody

Chiny

YUNNAN

 

Pola herbacianej spółdzielni Lincang Shuangfeng znajdują się głęboko na południu Chin, w pobliżu granicy birmańskiej w regionie Gengma (regiony autonomiczne Wa i Dai). Pierwsze pola z oryginalną krzewem herbacianym zasadzono tu 70 lat temu. Łącznie 290 gospodarstw domowych z trzech wiosek grup etnicznych Lisu, Wa, Tubeng i Dai uprawia obszar o powierzchni 641 hektarów. Dian Hong, oryginalna czarna herbata z czasów Królestwa Dian (700 pne do 100 rne) oraz herbata Pu Erh są wytwarzane z zebranych liści. Pierwotnie liście do tych herbat były zbierane z dzikich krzewów herbacianych w lasach tego regionu, ale z powodu masowego wylesiania, w południowych Chinach prawie całkowicie zniknęły. Na szczęście wiele lokalnych mniejszości uprawiało nasiona pierwotnej rośliny herbacianej na polach, chroniąc w ten sposób zagrożoną roślinę przed wyginięciem. Herbaty Pu Erh można wytwarzać tylko z tej oryginalnej rośliny, ponieważ ma ona niezwykle wysoki udział polifenoli, których potrzebuje dobry Pu Erh, aby uzyskać ten niezrównany smak. W tym regionie herbata jest obok trzciny cukrowej i hodowli zwierząt najważniejszym źródłem dochodu dla mniejszości. Spółdzielnia jest certyfikowana zgodnie ze standardami sprawiedliwego handlu od 2012 roku i otrzymuje dodatkowe 1,10 dolara premii za każdy kilogram eksportowanej herbaty. Służy do rozwoju wiosek.

Chiny

DA ZHANG SHAN TEA ESTATE

 

Góry „Da Zhang” od wieków są obszarem produkcji wysokiej jakości herbaty. Region na dalekiej północy prowincji Jiangxi graniczy bezpośrednio ze słynnym i prestiżowym regionem Qi Men, w którym produkowane są dobrze znane Qi Men Gong Fu Cha (Keemun Congou). Zhen Mei (Chun Mee) i Zhu Cha (Gunpowder) to główne produkty w Wuyuan. Surowe herbaty są produkowane w mniejszych fabrykach w wioskach i czyszczone i sortowane na eksport w centralnej fabryce w mieście Wuyuan. Da Zhang Shan był pierwszym projektem sprawiedliwego handlu w Chińskiej Republice Ludowej i prawdopodobnie najbardziej udanym i największym projektem organicznej herbaty w całych Chinach. Herbaty znajdują się w wielu znanych na Zachodzie markach herbat organicznych i są wysoko cenione ze względu na ich jakość i niezawodność producenta.

Indie

DARJEELING

 

Ogród herbaciany Soom, założony w 1860 roku, znajduje się na wysokości 1600 metrów na północno-zachodnim krańcu regionu Darjeeling, w pobliżu granicy z Nepalem i Sikkimem. Ze względu na trójkątny kształt plantacji ogródek herbaciany nazwano „Soom”. Słowo „Soom” pochodzi z lokalnego języka Lepcha i po przetłumaczeniu oznacza „trójkąt”. Ta plantacja została pierwotnie założona przez Anglika ze skradzionymi roślinami z Chin. Robotnicy z Chin zostali nawet sprowadzeni do Indii w celu sadzenia. Obecnie większość ludzi pracujących w herbaciarni pochodzi z Nepalu lub z plemion tybetańskich, takich jak Rai, Limboo, Lepcha czy Tamang.

Indie

OOTHU

 

Na końcu Ghatów Zachodnich, pasma górskiego na zachodnim krańcu subkontynentu indyjskiego, znajduje się rezerwat przyrody i dzikiej przyrody „Singampatti” (dom lwa). Angielscy władcy kolonialni założyli tu, pośrodku lasów deszczowych, plantację chińskiej kory (chininy). Gdy zapotrzebowanie wyschło, najpierw przerzucili się na kardamon, a następnie na herbatę. Po zakończeniu okresu kolonialnego plantację przejęła indyjska firma BBTC. Jeden z czołowych ludzi w firmie, Ricky Muthanna, miał wizję, że ta wyjątkowa lokalizacja będzie idealna dla rolnictwa ekologicznego. W 1987 roku, w czasie, gdy prawie nikt w Indiach nie wiedział nic o rolnictwie ekologicznym, plantacja została przekształcona. Skrupulatność, z jaką została wdrożona ta forma uprawy, jest wyjątkowa do dziś. W rezultacie plantacja została kilka lat później przestawiona na jeszcze wyższe standardy bio-dynamiczne i nosi pieczęć „Demeter”. Dzięki dobrej uprawie gleby i wynikającej z tego zdrowotności roślin jakość herbaty wzrosła tak znacząco, że obecnie produkowane są tam wysokiej jakości herbaty.

Indie

ASSAM

 

Assam to region w północno-wschodnich Indiach, gdzie potężna rzeka Brahmaputra wpływa do Zatoki Bengalskiej. W XVIII wieku, kiedy British East India Co. zaczęło sadzić chińskie krzewy herbaciane na zboczach Himalajów, szkocki botanik odkrył jeden z nich. bardzo Podobna roślina w lasach Nagaland, regionu nazwanego imieniem chińsko-tybetańskiego plemienia Nag, które graniczy bezpośrednio z deltą Brahmaputry. Ponieważ nie było wiadomo, że roślina ta jest „matką” wszystkich krzewów herbacianych na ziemi, nadano jej nazwę „Thea Assamica”. Pierwsze próby zasadzenia tego wariantu kamelii chińskiej (Camellia sinensis) zakończyły się znacznie większym sukcesem, dzięki czemu ten poziom stał się najbardziej udanym i produktywnym regionem herbacianym w Indiach do dziś. Na początku XX wieku większość plantacji Assam przeszła na wynalezioną w Anglii metodę CTC (Cut / Tear / Curl), która dała idealny produkt do klasycznych angielskich torebek herbaty. Na ogromnych liniach produkcyjnych liście herbaty są kruszone i formowane w małe kulki, które rozpuszczają się natychmiast po nalaniu i dają typową mocną angielską herbatę. Nasz ogród herbaciany Sewpur (miasto rodzinne indyjskiego boga Shivy) został założony w środku delty Brahmaputry na początku XX wieku. Klasyczne herbaty Assam produkowane są tutaj na 195 hektarach zgodnie z wytycznymi UE dotyczącymi ekologii. Dostajemy stamtąd głównie herbaty zwane „ortodoksyjnymi”, które nie są produkowane metodą CTC, ale klasycznie.

Wietnam

VAN CHAN

 

Na północy Wietnamu, w pobliżu granicy z Chinami, żyje wiele rdzennych plemion, które nie należą do wietnamskiej grupy etnicznej Kim czy chińskich Han. Plemiona te należą do chińsko-tybetańskich grup etnicznych, które zamieszkują cały obszar od Nagaland na granicy indyjsko-birmańskiej po zatokę Halong. Te plemiona bardzo dbają o zachowanie swojej kultury i niezależności. Plemiona H’mong i Dao mieszkają w prowincji Yen Bai. Krzew herbaciany Camellia Sinensis od tysięcy lat stanowi integralną część ich podstawowego pożywienia. Liście dziko rosnące w lasach deszczowych są zbierane i przetwarzane jako warzywa i napoje. Sześć wiosek H’mong i Dao dostarcza liści, z których robi się zieloną, czarną i białą herbatę. Ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość polifenoli w liściach herbaty są bardzo mocne. W przypadku zielonej herbaty wystarczy niewielka ilość, aby przygotować aromatyczną, złożoną herbatę. W czarnej herbacie polifenole są przekształcane we flawonoidy, a herbata nabiera intensywnie słodowego, mocnego smaku, ale nie jest gorzka. Nawet jeśli herbata długo się parzy.

Korea Południowa

WYSPA JEJU

 

To zdecydowanie nasze najbardziej niezwykłe źródło herbat wysokiej jakości. Centrum uprawy herbaty koreańskiej znajduje się na małej wulkanicznej wyspie Jeju. Żyzne gleby wulkaniczne zapewniają idealne warunki, a japońskie krzewy herbaciane yakubita wydają się kochać wilgotny klimat morski. Tutaj plony są osiągane w uprawie ekologicznej, o której marzy każda konwencjonalna plantacja o wysokich plonach, a to w żaden sposób nie ze szkodą dla jakości. Te herbaty są najlepsze w naszej ofercie! Ale nie tylko plony są imponujące, ale zastosowana tutaj technologia jest również najbardziej zaawansowana na świecie. Liści herbaty nigdy nie dotyka się ręcznie, wszystko odbywa się mechanicznie. Kosiarki przesuwają się po rzędach krzewów i precyzyjnie tną liście. Niecałe 20 minut po zbiorze liście znajdują się w fabryce i są przetwarzane. To znacząco przyczynia się do wysokiej jakości. Fabryka jest również prawie w pełni zautomatyzowana i tylko strefa czyszczenia i pakowania jest nadal obsługiwana ręcznie. Uprawa organiczna jest zorganizowana tak samo skrupulatnie jak produkcja. Laboratorium stale analizuje skład gleby, a składniki organiczne są dostarczane w ukierunkowany sposób.

Zamknij
Zaloguj się
Zamknij
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.