Darmowa wysyłka od 50,00 ! Tworzymy kraftowe herbaty BIO

Biała herbata

Biała herbata to jedna z najdelikatniejszych, najzdrowszych i najmniej przetworzonych herbat. Za jej subtelny smak odpowiada krótki proces obróbki, do którego używa się tylko młodych listków i pąków z wiosennych zbiorów. Biała herbata jest po prostu zbierana i suszona. Fermentacja jest w niej zatrzymana, dzięki czemu zachowuje całą masę zdrowotnych właściwości (np.: polifenoli) oraz subtelny smak i transparentny kolor.

Czarna herbata

Czarna herbata to najpopularniejsza odmiana. Jest całkowicie fermentowana, dlatego jej smak jest zdecydowany, a kolor ciemny. Do produkcji zwykle wykorzystuje się pierwszy, nierozwinięty jeszcze pączek oraz dwa kolejne listki. Obróbka obejmuje kilka etapów, zależnie od których, powstają liczne rodzaje czarnej herbaty, różniące się intensywnością oraz smakiem naparu.

Oolong

Herbata oolong ma wiele określeń: wulong, ulong, czarny smok czy herbata turkusowa. Kolebką jej produkcji są zdecydowanie Chiny, ale uprawiana jest również na Tajwanie. Jest częściowo utleniana, co sprawia, że łączy w sobie właściwości herbaty zielonej oraz czarnej. Proces produkcji jest formą sztuki, w wyniku której powstają różne nuty smakowe: od owocowych, słodkich i kwiatowych, po mineralne, prażone i ziemiste.

Rooibos

Rooibos nie pochodzi z rośliny herbacianej, Camellia sinensis, nie jest więc herbatą. To afrykański czerowokrzew, który zaliczany jest do naparów ziołowych. Rooibos ceniony jest za obecność licznych antyoksydantów, ale przed wszystkim za swój nieoczywisty smak. Nietypowe połączenie miodu, karmelu z drewnem i pikantnymi przyprawami. Nie zawiera kofeiny, więc może być spożywany także przez dzieci.

Zielona

Zielona herbata produkowana jest głównie w Chinach, ale także w Japonii czy Wietnamie. Jej odmian, w zależności od sposobu obróbki i terminu zbiorów, jest wiele. Różnią się smakiem, aromatem, kolorem, a także kształtem. Zazwyczaj zbierany jest pączek i pierwszy liść lub pączek i kolejne dwa liście. Zielona herbata nie jest utleniona, dzięki czemu zachowuje dużą ilość przeciwutleniaczy, delikatne nuty kwiatowe oraz wyrazisty kolor.

Ziołowe

Zioła, czyli mieszanki botaniczne, nazywane również je tisanes, co z francuskiego oznacza „napar ziołowy”. Zioła mają nieoceniony wpływa na cały organizm człowieka. Działają leczniczo, zawierają pożyteczne substancje (alkaloidy, garbniki, terpentyny oraz chlorofil) oraz znaczne ilości witamin, składników mineralnych i pierwiastków śladowych. Za ich niezwykły smak odpowiadają olejki eteryczne, czyli substancje aktywne, które występują we wszystkich ziołach.
  • CLEA – mięta z rumiankiem

    8,00 49,00