• Ochazuke czyli “herbaciana zupa”

    Dzisiaj opowiem wam o ochazuke. Już kiedyś o niej wspominałam, pamiętacie? Ochazuke lub Chazuke to powiedzmy sobie na nasz użytek i żeby łatwiej było nam zapamiętać ten wyraz, taka herbaciana zupa. „Cha” lub „ocha” (jeśli chcemy wypowiedzieć ten wyraz grzeczniej i z należnym szacunkiem) to herbata. Zuke oznacza dodanie, w tym wypadku zalanie. Czyli ochazuke …

    Więcej
  • Nastrój się na wiosnę

    Na początku lutego, wraz z Michałem i naszą córką Mią, zaczęliśmy przygotowywać nasze organizmy do przesilenia wiosennego. Spróbowaliśmy takiej praktyki po raz pierwszy w zeszłym roku podczas przesilenia jesiennego. Codziennie piliśmy, odpowiednie na te porę, herbaty i napary- bardzo regularnie, już od polowy sierpnia. Patrząc lata wstecz i na nasz wiek dzisiaj (średnia 35) zaczęliśmy …

    Więcej
  • Jewels – ryba w herbacie

    Święta za pasem, a święta kojarzą się z…. oczywiście rybą w galarecie 🙂 a może nie te akurat święta, może to na Boże Narodzenie jemy rybę w galarecie? Mhh, na obczyźnie i to w dodatku w kraju, który “naszych” świąt nie obchodzi, trochę się to zaczyna mieszać. Tradycyjnie czy nie, pewna jestem, że ryba w …

    Więcej
  • Historia zielonej herbaty

    Drodzy Miłośnicy Herbaty, Kiedy myślimy o Japonii, prawdopodobnie jedno z pierwszych skojarzeń jakie przychodzi nam do głowy to herbata, prawda? Oczywiście Japonia jest przede wszystkim królestwem herbaty zielonej. Owszem, Japończycy cenią także inne rodzaje herbaty na przykład herbatę czarną, a także kawę ale o tym opowiem przy innej okazji. Dziś pierwsza odsłona  o herbacie zielonej, …

    Więcej
  • Droga do długowieczności – ANTYOKSYDANTY.

    Czy wiecie co mam na myśli, pisząc, że herbata to napój zdrowotny? Czasami mam wrażenie, że nadużywam tego stwierdzenia, aczkolwiek wydaje mi się, że o dobrych rzeczach powinno się głośnio i często mówić. Do ponownego poruszenia tego tematu, zainspirował mnie pewny live z IG na profilu @jaknieumrzec, dziewczyny intensywnie poruszyły temat antyoksydantów i ich  pozytywnego …

    Więcej
  • Tajemnica parzenia herbaty. Prosto i szybko.

    Czarna herbata to z pewnością najpopularniejsza odmiana. Każdy ją zna, każdy ją pije i chyba każdy ją lubi. A jeśli nie lubi, to znaczy, że nie próbował jeszcze dobrej😊 Czarna, to tak naprawdę czerwona! Prawda czy fałsz? Jeśli sięgniemy do źródła, czyli do rdzennej chińskiej terminologii, dowiemy się, że czarna herbata wcale nie powinna być …

    Więcej
  • Herbaciany strażnik organizmu. Polifenole w herbacie.

    Często zdarza mi się wywołać zdziwienie na twarzach ludzi, gdy w potoku moich słów, padnie stwierdzenie, że wszystkie rodzaje herbaty pochodzą z tej samej rośliny. Jeśli i Ciebie to zaskoczyło, to nie nie miej do siebie pretensji, wręcz przeciwnie! Fajnie, że szukasz nowych informacji na tematy, niby oczywiste, z życia codziennego, a jednak zaskakujące. Roślina …

    Więcej
  • NIEBIESKI MIGDAŁ – nie bójmy się marzyć

    Niektórzy z Was może już wiedzą, że jestem miłośnikiem i oddanym wyznawcą kuchni roślinnej. Decyzję o przejściu na strączki podjęłam kilka lat temu, jednego dnia, natomiast droga do wiedzy i zdobycia umiejętności zajęła mi kilka lat. Taka duża zmiana w życiu, często całej rodziny, musi być dobrze przemyślana i rozsądna. Ja myślałam po drodze😊. Przeczytałam …

    Więcej
  • Jagielnik Czarny Sezam & Figa

    Jagielnik Czarny Sezam & Figa to wegański klasyk w nowej odsłonie. Bez pieczenia, bez glutenu i bez zbędnych ceregieli. Daktylowo-migdałowy z nutką orzechową spód jest idealną bazą dla kremowej masy z czarnym sezamem, masłem orzechowym i konfiturą figową. Całość przykryta delikatną daktylowo-karmelową polewą. Jagielnik Czarny Sezam&FigaPorcja dla: 12 osób Czas przygotowania: 30 minut ProduktySpód:8 sztuk …

    Więcej
Aktualizuje…
  • Brak produktów w koszyku.