Alfabet autentycznej herbaty
Autentyczna herbata
Autentyczna Herbata – Rosnąca popularność organicznej herbaty cieszy, ale organiczność to za mało. Autentyczna herbata jest robiona bez kompromisów, nie zawiera “naturalnych” aromatów i pochodzi z niewielkich, nierzadko rodzinnych plantacji, lub wręcz miejsc, gdzie rośnie dziko. Po zerwaniu i wysuszeniu liści nie poddaje się jej żadnej dodatkowej obróbce czy modyfikacji. Autentyczne blendy składają się w 100% z naturalnych składników, są komponowane z wielką starannością i wytwarzane ręcznie.
Biodegradowalne opakowania
Biodegradowalne opakowania – Przyjęło się nazywać produktami ekologicznymi te, które pochodzą z organicznym upraw. Ale, jeśli szukamy produktu prawdziwie ekologicznego, pomyślmy o opakowaniu. Upewnijmy się, czy producent bierze odpowiedzialność tylko za to, skąd pochodzą liście, czy także także za to, co stanie się z herbatą na długo po wypiciu. To bardzo ważne. Biodegradowalne i kompostowalne opakowania są drogie i ciągle trudno dostępne na polskim rynku, ale warto warto pomyśleć o ograniczeniu odpadów niepodlegających biodegradacji. Nasza planeta przyjmuje ich dostatecznie dużo.
Blendy
Blendy – Ludzkość od wieków łączy różne zioła i przyprawy, by uzyskać napary o złożonym smaku i aromacie. Kluczowa przy tworzeniu kraftowych blendów jest rygorystyczna selekcja składników i autorska kompozycja oparta na dużym doświadczeniu sensorycznym..
Certyfikacja
Certyfikacja – Można czasem usłyszeć, że jakiś producent jest “bio” lub “eko”, ale nie dba o certyfikację. To duży błąd, bo dopiero certyfikacja daje konsumentowi pełną gwarancję, że w czasie upraw nie stosowano pestycydów i innych środków ochrony roślin.
Fairtrade
Fairtrade – Pamiętamy o tych, od których wszystko się zaczyna – od plantatorów. Ciężko pracują, zbierając zioła, liście i inne składniki, którymi my możemy się cieszyć. Certyfikat fair trade gwarantuje, że zostali za swoją pracę godziwe wynagrodzeni.
Kraftowa herbata
Kraftowa herbata – Dużo mówi się o kraftowym piwie, kraftowej kawie i kraftowej kuchni, pora na kraftową herbatę. Być rzemieślniczym producentem herbaty to, po pierwsze, sprowadzać najwyższej jakości składniki bezpośrednio od sprawdzonych farmerów. Po drugie, stawiać na całkowitą transparentność odnośnie surowców. Po trzecie, mieszać (w przypadku blendów) i pakować produkty ręcznie.