kobieta w swetrze trzyma kubek jesiennej herbaty, herbaty z dodatkami

Jesień rozgościła się już w naszych stronach na dobre. Coraz krótsze dni, brak słońca i chłód witający nas o poranku sprawiają, że listopad, który powitamy za chwilę, a który stanowi już preludium zimy, może okazać się wyzwaniem nie tylko dla zdrowia, ale i naszego samopoczucia. Jak naturalnie zatroszczyć się o siebie w jesienno-zimowym czasie? Jednym ze sposobów jest oczywiście picie gorącej, pełnej dobroczynnych właściwości herbaty. Aby jednak nie było tak zachowawczo i nudno, można podejść do tego tematu z fantazją i dorzucić do ulubionej czarnej herbaty liściastej czy zielonej kilka dodatków, które urozmaicą smak, otulą wyjątkowym zapachem, a przy tym sprawią, że napar stanie się małym dziełem sztuki. Jesteś gotowa/y aby wejść do świata korzennych przypraw, owoców czy domowej konfitury i poznać 4 dodatki do herbaty w jesiennym stylu? Tak? Bardzo się cieszę, usiądź wygodnie i pozwól mi pobudzić Twoją herbacianą wyobraźnię i… kubki smakowe.

1. Przyprawy korzenne – sposób na wzmocnienie odporności

Dodatkiem, po który najczęściej sięgamy w sezonie jesień-zima są korzenne przyprawy. Dorzucamy je do energetycznych zup, domowych deserów oraz napojów. Imbir, cynamon czy kurkuma rozgrzewają nas od środka, a przy tym pachną tak, że aż trudno się nie rozmarzyć! Jestem pewna, że gdybym teraz zapytała Cię jaki przyjemny zapach kojarzy Ci się ze świętami… wśród propozycji nie zabraknie cynamonu. Korzenne przyprawy są zdrowe dla naszego ciała, ale i otulają przyjemnym zapachem, dzięki czemu dbają o nasze zmysły, a co za tym idzie wprawiają nas w pozytywny nastrój. Korzenne przyprawy przede wszystkim rozgrzewają nas od środka. Wzmacniają również nasz układ odpornościowy, pomagają przy niestrawnościach, są bakteriobójcze, dzięki czemu jesteśmy bardziej odporni na rozmaite infekcje.  

Do jakich herbat pasują? Najlepiej komponują się z czarną herbatą liściastą, jednak wszystko zależy od naszych upodobań. Imbir ciekawie też współgra z zieloną herbatą, czego dowodem jest chociażby nasza Luu. Słodki, lekko miodowy rooibos to też świetna baza dla korzennych dodatków. 

Jak przygotować? Wybierajmy świeże dodatki. Cynamon, imbir, kardamon i inne przyprawy najlepiej wrzucić do naparu (w trakcie jego parzenia) w całości lub rozdrobnione w moździerzu. Brak Ci czasu na samodzielne stworzenie korzennego naparu? Spróbuj naszych gotowych propozycji – TILSY (roobios z korzennymi dodatkami), LUU (zielona herbata z imbirem oraz trawą cytrynową) czy naszego suplementu na odporności – IMMUNE SISTER.

2. Owoce – jeśli herbatka owocowa, to tylko własnej roboty! 

Z herbatami owocowymi spotykamy się na każdym kroku, często jednak nie zawierają one w ogóle liści herbaty – tworzone są na bazie na przykład hibiskusa. Brak herbacianych listków sprawia, że napar nie zawiera teiny, więc idealnie sprawdza się dla całej rodziny, również dzieci. Chciałabym pokazać Ci inne podejście do owocowej herbaty, być może sprawi, że zrezygnujesz z dostępnych w rozmaitych sklepach gotowców, puścisz wodzę fantazji i zaczniesz tworzyć własne kompozycje, a warto! Owoce to bogate źródła witamin z grupy B oraz C, A czy K i minerałów (m.in żelaza, potasu czy cynku). To składniki odżywcze, które są niezwykle ważne w okresie przeziębień. Organiczny olejek ze słodkiej pomarańczy to też dobry wybór, znajdziesz go chociażby w naszej sezonowej herbacie WINTER TEA.

Do jakich herbat pasują? Bazą dla herbaty z dodatkiem owoców może być czarna herbata. Jednak jeśli zależy Ci, by wypić mógł ją każdy członek rodziny postaw na rooibosa lub miodokrzew (honeybush). Delikatna słodycz owoców idealnie wkomponuje się w ten lekko miodowy, czerwonobrązowy napar. 

Jak przygotować? Możesz postawić na świeże (plasterek pomarańczy czy jabłka lub pigwy) lub suszone owoce (żurawinę, śliwkę). Dorzucić je do zaparzonego naparu. Odczekaj kilka minut, a następnie ciesz się filiżanką lub kubkiem pełnym zdrowia.

3. Miód – nie tylko dla łasuchów

Gdybym zapytała Kubusia Puchatka, co dodałby do herbaty, odpowiedź byłaby tylko jedna: Miodek! Tylko na co ta herbata?

Miód to jeden z najpopularniejszych dodatków do herbaty, a przy tym o wiele zdrowszych niż (równie popularny) cukier – znam osobę, która darzy te małe, białe kryształki tak wielką miłością, że aż widzę oczyma wyobraźni jak czytając to, dynamicznie kręci głową. Jednak na mojej subiektywnej wadze smaków, miód zdecydowanie przechyla szalę na swoją stronę. Ten złoty, słodki i lepki dar matki natury, a właściwie ciężko pracujących pszczół, wzmacnia układ odpornościowy, działa bakteriobójczo i rozgrzewa. Ponadto jestem pewna, że każdy jest w stanie znaleźć miód, który mu zasmakuje. Miodów pszczelich jest bez liku, a do tego właściwie każdy pasuje do herbaty! Możesz więc raz wybrać wielokwiatowy, innym razem akacjowy czy lawendowy. To prawdziwa gratka dla miłośników słodkiej herbaty, którzy co rusz poszukują nowych doznań smakowych.

Do jakich herbat pasuje? Powiedziałabym, że do każdej! To tak uniwersalny dodatek, że świetnie podkreśla słodycz rooibosa, przełamią lekką cierpkość zielonej herbaty czy osłodzą mocną i intensywną filiżankę małej czarnej.

Jak przygotować? Dodaj do herbaty po jej zaparzeniu. Pamiętaj jednak, by poczekać aż napar się trochę ostudzi. Miód zachowa wtedy pełnię swoich prozdrowotnych właściwości.

4. Konfitury jak u babci

Kolejną moją słodką propozycją do herbaty jest konfitura. Ten dodatek, podobnie jak owoce, ma w sobie wiele cennych, prozdrowotnych witamin i minerałów.  W zależności od upodobań, możemy wybierać spośród szerokiego wachlarza dostępnych na rynku produktów. Jeśli jednak masz swój ulubiony, owocowy smak lub w Twoim przydomowym ogródku rosną owoce, spróbuj sam_a przyrządzić konfiturę do herbaty. Pole do popisu jest ogromne – możesz zrobić ją z brzoskwiń, truskawek, pomarańczy, płatków róży czy czarnego bzu. 

Do jakich herbat pasują? Podobnie jak w przypadku miodu, tu również nie ma reguły. Zachęcam by spróbować różnych konfitur i odkryć tę, która idealnie komponuje się z listkami Twojej ulubionej herbaty. 

Jak przygotować? Zwyczaj picia herbaty z konfiturą nie jest popularny, więc pozwól, że zdradzę Ci mały sekret. Nie należy dodawać konfitury do herbaty, gdyż napar stanie się wtedy mętny. Najlepszym sposobem jest umieszczenie odrobiny konfitury w ustach, a następnie wzięcie łyku naparu. Uwierz mi, doznanie smakowe jest bajeczne!

Jestem pewna, że gdy spróbujecie chociaż jednej z tych propozycji, obudzi się w Was herbaciany wirtuoz, który wybierając rozmaite dodatki stworzy prawdziwe arcydzieło w kategorii herbata sezon jesień-zima 2022.

Życzę już teraz samych pięknych, jesienno-zimowych dni, wypełnionych otulającym zapachem jesiennej herbaty z dodatkami.

Wszystkiego smacznego,🧡

Janka

Dodaj komentarz

Zamknij
Zaloguj się
Zamknij
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.




0