Jagielnik Czarny Sezam & Figa to wegański klasyk w nowej odsłonie. Bez pieczenia, bez glutenu i bez zbędnych ceregieli. Daktylowo-migdałowy z nutką orzechową spód jest idealną bazą dla kremowej masy z czarnym sezamem, masłem orzechowym i konfiturą figową. Całość przykryta delikatną daktylowo-karmelową polewą.
Jagielnik Czarny Sezam&Figa Porcja dla: 12 osób Czas przygotowania: 30 minut |
Produkty Spód: 8 sztuk daktyli ½ szklanki / 60 g migdałów nie łuskanych ½ szklanki / 40 g płatków migdałowych 2 łyżki / 20 g masła orzechowego 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka mleka roślinnego Masa: 1 szklanka / 200 g kaszy jaglanej 500 ml / 2 szklanki mleka migdałowego do gotowania 2 łyżki cukru kokosowego 2 łyżki / 20 g masła orzechowego sok z ½ cytryny 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki syropu z agawy ½ szklanki / 125 ml mleka migdałowego do blenderowania 2 łyżki konfitury z figi 1 łyżka czarnego sezamu Polewa 16 daktyli 2 łyżki masła orzechowego 4 łyżki mleka migdałowego |
Wykonanie Spód • Daktyle zalej ciepłą wodą i mocz około 20 min • Zblenderuj daktyle z pozostałymi składnikami • Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia • Powstałą masę wyłóż do formy Masa • Ugotuj kaszę jaglaną z mlekiem migdałowym oraz cukrem kokosowym, kasza nie powinna być sypka tylko kremowa • Dodaj masło orzechowe, dodawaj powoli mleka migdałowego i miksuj na gładką masę • Ciągle mieszając dodaj sok z cytryny oraz syrop z agawy • Dodaj konfiturę i sezam, lekko wymieszaj • Powstałą masę wyłóż na spód • Wstaw do lodówki Polewa • Daktyle zalej gorącą wodą, namocz około 30 minut • Zblenderuj razem z masłem orzechowym i mlekiem wyłóż na schłodzone ciasto • Udekoruj figami Jagielnik idealnie smakuje z Rosalbą, czarną herbatą z pąkami róż! |